Mina vattensidor

När du loggar in på Mina vattensidor finns det flera olika e-tjänster som hjälper dig att att ha koll på dina fakturor och din förbrukning. Du kan också göra din avläsning av vattenmätaren, anmäla ägarbyte och beställa autogiro.

Logga in med BankID. När du ska signera står det VMKF, det är de som har avtalet för denna tjänst inom kommun/bolag.

Mina vattensidor med BankID

 

Eller med ditt kundnummer, som du hittar på din faktura eller avläsningskort. Som lösenord används person - eller organisationsnummer. OBS! 12 siffror (19 eller 00)

Mina Vattensidor med kundnummer

 

Framsida på en vattenmätare

Såhär kan din vattenmätare se ut

Så läser du av din vattenmätare

Hur du läser av din vattenmätare beror lite på hur den ser ut. Här ovanför ser du en bild på en vattenmätare. Mätarens nummer, eller identifikation, finns på ringen runt räkneverket och är på bilden: 22127653.

Det är siffrorna i räkneverket som står i de små rutorna som du ska rapportera in. Mätarställningen i bilden är: 943 m3.

Du som fyller i avin som är bifogad vid avläsning, tänk på att fylla siffrorna från höger till vänter på raden "Mätarställning anges i kbm".

Viktigt för rätt belopp på räkningen

Vi ber dig göra vattenavläsningen för att få veta hur stor din faktiska årsförbrukning är. Det kan innebära att du får en högre eller lägre avgift på följande räkning eftersom vår debitering görs utifrån den årsförbrukning som vi har beräknat att du har.

Man brukar beräkna att en normalvilla förbrukar 150 m3 vatten per år alternativt 50 m3 per person och år. För att få en så korrekt räkning som möjligt är det en bra idé att kontakta VA-debiteringen om antalet personer i ditt hushåll förändras. Då kan vi ändra den preliminära förbrukningen.

Ökad vattenförbrukning kan bero på läcka

Om vattenförbrukningen har ökat kraftigt utan någon känd anledning kan det bero på en läcka. På vattenmätaren finns fyra röda pilar som flyttar sig när den släpper igenom vatten. De fyra röda pilarna i vattenmätaren ska inte röra sig när alla kranar och maskiner är avstängda. För att kontrollera att den ökade förbrukningen inte beror på en eventuell läcka i fastigheten kan du göra en nattavläsning.

Så här gör du nattavläsning

  • Läs av de fyra pilarna på vattenmätaren innan du går och lägger dig. Efter avläsningen ska du inte spola eller sätta på någon kran eller några maskiner som förbrukar vatten.
  • På morgonen läser du av pilarna igen, innan du sätter på någon kran eller någon maskin.

Pilarna ska inte ha rört sig under natten. Om pilarna har rört sig är det troligtvis ett läckage i fastigheten och då ska du kontakta en rörmokare så snarbbt som möjligt.

Andra orsaker till ökad vattenförbrukning

Att din vattenförbrukning ökat behöver inte bero på en läcka. Droppande kranar och rinnande toaletter påverkar också vattenförbrukningen.

Flyttanmälan/ägarbyte

Om du säljer din fastighet och har kommunalt vatten och/eller avlopp ska du meddela oss i god tid innan ägarbytet genomförs.

Fyll i flyttdatum, mätarställningen sista dagen, din nya adress och uppgifter på nya ägaren. När blanketten skickats tillbaka till oss gör vi en slutfaktura och skickar till dig. Om du inte gör någon avläsning kan du som utflyttande abonnent att bli ansvarig för förbrukningen även efter flytten. Blanketten finns på Mina vattensidor:

Mina vattensidor

e-faktura

Om du vill ha e-faktura måste du anmäla det vi din internetbank. Fakturan kommer sex gånger per år - enkelt för dig och bättre för miljön!

Autogiro

Med autogiro betalas dina fakturor automatiskt på förfallodagen. Logga in på Mina vattensidor och skriv ut blanketten, fyll i och skicka tillbaka till oss:Mina vattensidor

e-postfaktura (pdf)

Om du mailar oss din mailadress får du din faktura direkt till din mailkorg - inget förvinner på vägen och det är bättre för miljön - spar både kuvert, papper och porto.

info@vmva.se

 

Senast uppdaterad:

Kontakt

Västra Mälardalens vatten och avlopp AB

Gunnarsrovägen 2

Postadress:
Box 45
732 21 Arboga