Mat och måltider i förskolan

Bra mat ger goda förutsättningar

Måltiderna i förskolan betyder mycket för barnens hälsa och trivsel. Dessutom ger måltiderna alla barn, oavsett bakgrund, bra matvanor och det är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa.

Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. Måltiderna på förskolan ger också barnen bra matvanor och en sund inställning till mat.

Vi arbetar varje dag för att erbjuda goda, näringsriktiga och hållbara måltider till våra gäster.

Måltider inom förskolan

Barn behöver mat regelbundet för att få i sig näring så att de kan växa och utvecklas på rätt sätt. Hela kroppen fungerar bättre, och det är lättare att äta lagom mycket, om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan. Det är bra att äta varierat om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

Varje dag serverar vi frukost, lunch och mellanmål på kommunens förskolor. Lunchen i förskolan innehåller en varmrätt, minst fyra råa och/eller tillagde grönsaker, baljväxter, mjölk och bröd med smörgåsmargarin. Alla förskolor har fruktstund på förmiddagen.

Hållbara måltider

Alla kök inom förskolan arbetar aktivt med att skapa hållbara måltider som är bra både för miljön och våra gästers hälsa.

Vi arbetar för att

  • öka andelen ekologiska livsmedel
  • öka andelen svenska livsmedel
  • öka andelen vegetariska måltider
  • minska mängden kött- och charkprodukter
  • minska matsvinnet
  • minska klimatpåverkan
  • välja MSC-märkt fisk med grönt ljus i WWFs fiskguide
  • välja frukt- och grönsaker efter säsong.

Vi ställer tydliga krav på livsmedel i våra upphandlingar, och väljer att arbeta med råvaror och livsmedel med hög kvalitet. Genom att öka andelen vegetabilier och minska mängden kött- och charkprodukter kan vi satsa på bättre kvalitet när vi väljer kött. Även om vi inte kan ställa krav på närodlade råvaror när vi gör upphandlingar, väljer alla kök i första hand svenska råvaror.

 

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kostavdelningen

ARBOGA KOMMUNALTEKNIK AB

Smedjegatan 5

Postadress:
Box 45
732 21 Arboga